Идентифицирайте и достигнете до своята аудитория с тези 4 стратегии за сегментиране на имейл пазара

Маркетингът по имейл е мощен инструмент за реализиране на продажби. 89% от маркетолозите казват, че този канал е най-важният за производството на олово и неговия средната възвращаемост на инвестициите е масивна 122% – което е 4 пъти по-високо от всеки друг канал. Ако вече не използвате маркетинга по имейл в своите стратегии, е важно да инвестирате усилията за оптимизиране на процеса.

В ерата на AI и целенасочената реклама вече не е достатъчно да изпращате една и съща публикация до целия си имейл списък. Сегментираните кампании се използват за разбиване на вашите получатели в категории, така че можете да изпращате имейли, които са подходящи за тях. Този тип стратегия води до 14.64% повече отворени и 100.95% повече кликвания от несегментирани кампании.  

Планирането на сегментирани маркетингови кампании за електронна поща изисква повече предвидливост; трябва да решите къде да разделите списъка си и как да създадете по поръчка съдържание. Най-често срещаните начини за сегментиране включват:

 • местоположение
 • Демографски
 • психографски
 • Връзка с марката

По-долу е пълно ръководство за различни тактики на сегментиране и как да решите кое е най-доброто за вашия бизнес.

1. Стратегии за глобалните марки

Ако вашата марка се грижи за a многонационална публика, тогава имате повече предизвикателства от повечето. Вашата електронна поща трябва да се харесва на различни сезони, часови зони, култури и / или езици. Проучванията показват, че 40,5% от получателите предпочитат да виждат насочени към тях реклами, така че ще загубите голяма част от пазара си, ако не успеете да се погрижите за тях. За щастие е лесно да разделите списъка си по местоположение в повечето големи доставчици на имейл услуги (електростатични).

След като бъдете избрани, ще имате значителен творчески обхват за самото сегментирано съдържание.

Поставени имейли

Направени са безброй проучвания, изследващи най-добрия ден и време за изпращане на имейли. В момента повечето изследвания сочат Вторник от 10 часа като оптимален момент, но тези статистически данни варират в зависимост от нишата, целта и стила на съобщението. Това, което може да бъде потвърдено, е това Насочването на имейла ви за пристигане, когато получателят е най-ангажиран, е изключително полезно. В един случай един универсален магазин отбеляза 80% увеличение на уникалните открити проценти и 34% намаление на степента на отпадане при използване на метод за оптимизация на изпращането на време (STO).

Сегментирайте кампанията си, за да изпращате имейли по различно време в зависимост от местоположенията на потребителите. Когато е подходящо, използвайте езика на региона, в който изпращате. Насочете различни сезонни промоции към клиенти, базирани в различни страни по света.

Геолокационни кампании

Наред с гарантирането, че имейлите ви се виждат, когато клиентите са най-ангажирани, сегментирането на кампанията ви по местоположение също може да ви помогне допълнително да персонализирате вашите имейл кампании. Това са няколко идеи:   

 • Най-близкият магазин. Регионални промоции или сигнали за това, къде вашите продукти могат да бъдат закупени на местно ниво, добавете личен обрат към електронните бюлетини. Те също така стимулират продажбите, като предоставят подходяща информация за покупките за всеки клиент.
 • Покани за местни събития. Ако правите обиколка или имате едновременни регионални събития, можете да насочите покани към конкретни местности. Това не само ще увеличи шанса за присъствие, но също така спира и други клиенти да получават тривиални имейли, които могат да маркират като спам.
 • Отговорете предложенията за продукти. Различните места изпитват различен климат. Като маркетолог трябва да сте наясно как това се отразява на културата. Например, марка за дрехи няма да се възползва от изпращане на промоция за зимни палта на клиенти, живеещи в Калифорния.

Свържете се с вашия ESP за инструкции как да създадете сегментирани по местоположение кампании в тяхната платформа, ако не сте сигурни как да постигнете някое от горните!

2. Проста демографска сегментация

демографски е термин, който се появява непрекъснато в маркетинга. Използва се за групиране на пазара с помощта на основни фактори за идентифициране като:

 • възраст
 • пол
 • местоположение
 • Професия

Идентифицирайте и достигнете до своята аудитория с тези 4 стратегии за сегментиране на имейл пазара

В популярния клиент на ESP Mailchimp демографските данни попадат в секцията на полето за сливане на опциите за сегментиране. Наскоро платформата публикува статистически данни, показващи, че тези кампании са получили с 14.06% повече отворени от несегментирани кампании и 9.15% повече кликвания. Интересно е, че степента на отпадане в крайна сметка е по-висока, което предполага, че демографската сегментация сама по себе си може да не е достатъчна, за да примами получателите през целия процес на преобразуване..

Тази тактика обаче осигурява отлична основа за маркетингови кампании по имейл, които в противен случай биха били твърде общи или нерелевантни за да се представят добре.

Например:

 • Ако сте марка за дрехи, аксесоари или подаръци, сегментирайте кампанията си, така че различните получатели на пола получават различни предложения за продукти, ще увеличите вероятността от продажби. Въпреки това, заслужава да се отбележи, че някои аудитории се отдалечават от продуктите и маркетинга, които са свързани с пола, така че всъщност могат да предпочетат унисекс подход към вашата кампания.
 • За B2B маркетинговите кампании е важно да признаете професията и работните позиции на вашите клиенти. Няма смисъл да изпращате имейл за нов маркетингов софтуер до финансовия директор на компанията.
 • За компаниите за електронна търговия, сегментирането по възраст може да помогне за стимулиране на продажбите. Продуктите, които вълнуват тези във възрастовия диапазон от 18-25 години, обикновено не са същите като тези, закупени от хора на възраст 60+ години. Дори нещо толкова просто като промяната на артикулите, показани в имейла, ще насочи по-добре рекламата Ви.

Както бе споменато по-горе, често се изисква повече от проста демографска сегментация. Общата характеристика на тези категории не отчита факторите на начина на живот, така че помага да имате по-задълбочени данни за вашите клиенти.

3. Сложна психографска сегментация

психографски разгледайте по-подробни елементи от живота на човек, включително vценности, нагласи, интереси, мнения, личностни черти и начин на живот. Тези фактори позволяват много по-подробна сегментация. Създаването на профили за вашите клиенти позволява по-нататъшно персонализиране на съдържанието, което им изпращате.

Значение на интересите

Трябва само да погледнете числата, за да видите реалната полза от възприемането на психографската сегментация. Докато процентът на хората, които отварят имейла, не е по-висок от този, който е разделен по демографски данни – с 9,92% повече от несегментираните кампании – очевидната разлика е в ангажираността.

Коефициентът на кликване е драстично 74,53% по-висок от несегментираните кампании, което далеч надминава 9.15% увеличението на демографски базирани кампании.

Това, което може би е най-впечатляващо, е степента на отпадане, която спада с 17,61%. Тъй като тази цифра действително се увеличава при разделяне по демографски признак, тя подчертава важността на насочването към фактори на начина на живот, а не върху общите социални групи.

За съжаление, едно от предизвикателствата на психографската сегментация е, че искането на твърде много информация на лист за регистрация може да възпре потенциалните клиенти. Те или не искат да споделят толкова много данни с компания, с която не са запознати, или това просто отнема много време. Едно решение е да изпратите забавна викторина или анкета до съществуващия ви имейл списък, за да разберете повече подробности за тях.

Как да създадете анкета

Множество платформи предлагат силата да създават забавни и интерактивни викторини, на които вашите клиенти ще се радват.

 • WordPress Plug-ins. Ако използвате сайт на WordPress, съществуват множество опции за приставки. Тестът и тестът за манипулиране ви позволява да създавате динамични анкети, които могат да бъдат интегрирани автоматично с MailChimp.
 • Google Форми. Google предоставя ресурси на потребителите за създаване на викторини. Уеб приложението Forms е лесно за използване и записва всички отговори в удобна електронна таблица.
 • Опитна маймуна. Основан през 1999 г., този уебсайт е ветеран на проучването. Survey Monkey предлага множество функции, включително опция за платен ъпгрейд. 99% от компаниите на Fortune 500 използват този метод за събиране на данни.  
 • SurveyGizmo. Като друга елитна платформа за проучване, SurveyGizmo предоставя широк спектър от ценови планове и още по-обширен списък с функции, включително отговори на есета, мрежа за рейтинг на звезди и аудио / видео вход.
 • MailChimp Форми за регистрация. Ако искате да го опростите и да зададете само няколко въпроса, тогава можете да ги добавите във вашата форма за регистрация. MailChimp ви позволява да персонализирате формата на списъка си с имейли, така че да включва квадратчета за отметка, радио бутони или падащи менюта, които определят интересите и предпочитанията.

Примери за кампании

Докато създаването на анкета е отлична първа стъпка, вие също трябва да бъдете тактични по отношение на съдържанието, което включвате. Няма смисъл да питате за любимото им животно, ако притежавате уебсайт за грим, например. Помислете как най-добре можете да фрагментирате вашата компания в различни под-ниши.

 • Ако сте търговец на дребно на оборудване на открито или приключите, можете да сегментирате кампаниите си въз основа на любимата дейност на вашите клиенти. Някои може да предпочетат туризъм, къмпинг или катерене и т.н..
 • Продавачите на книги могат да препоръчат автори въз основа на любимите жанрове на аудиторията си. Това е тактика, която Amazon и Goodreads вече използват.
 • За тези, които продават храна или произвеждат, можете да предоставите различни опции на тези с различни хранителни изисквания.

4. Стратегии, базирани на сърфиране & Купуване на навици

Последният вариант за сегментиране на вашата кампания е чрез разглеждане на поведенчески елементи. Макар че е чудесно да знаете демографията и психографията на клиентите си, това може да е безполезно, ако не можете да извлечете полза от техните навици за харчене. Всеки човек представя уникално поведение, когато става дума за сърфиране, купуване и ангажиране с маркетингови кампании. За щастие е лесно да проследявате тези процеси и да създавате разделяния по имейл от данни в реално време на вашите клиенти.

Ангажиране по имейл

Чрез сегментиране по показатели като отворена скорост и честота на кликване можете да насочите имейлите си към тези, които са най-ангажирани. Обратно, може да искате да положите повече усилия, за да привлечете интереса на онези, които все още не са развили лоялността към марката. Най-добре е да разгледате този елемент в четири категории.

 • Неактивни клиенти, които дори не отварят имейлите ви. Предизвикателството тук е да създадете snappier заглавия и визуализации, за да ги подтикнете към щракване.
 • Онези, които отварят имейлите ви, но никога не кликват. В този случай вашето имейл съдържание се нуждае от препроектиране.
 • Хора, които са силно ангажирани, но не правят покупки. Помислете за възможни причини за това: твърде скъпи ли са цените? Предлагате ли грешни елементи?
 • Съществуващи клиенти, които вече са закупили нещо. За тези хора се съсредоточете върху признаването и предлагането на награди за тяхната лоялност.

Разходни скоби

Не само доходът влияе дълбоко на видовете продукти, които хората купуват, но също така оказва влияние върху начина, по който гледат на рекламата. Докато 36% от тези, които печелят под 35 000 долара, ще избегнат компании с твърде много реклама, това нараства до 46% за тези, които печелят над 100 000 долара. По подобен начин 29% от хората в последната група казват, че биха платили, за да видят по-малко реклама, докато само 11% от хората с по-ниски доходи са съгласни. Тези цифри показват ползата от сегментирането по доходи. Кампания от този тип ще включва:

 • Предложения за продукти въз основа на цената
 • Намалена честота за тези с по-голям бюджет

Предишни покупки

Познаването на продуктите, които клиентите преди са купували, е безкрайно полезно, когато сегментирате кампаниите си. Не само ви дава представа за вида на артикулите, които могат да изберат, но също така ви дава представа за техните навици на харчене. Например, ако купят голяма количка около заплата, но нищо друго за края на месеца, ще знаете, че е най-добре да ги насочите точно преди да получат заплатата си. Други, от друга страна, могат да правят малки покупки през целия месец.

Съществуват няколко добавки, които могат да проследяват покупките на клиенти за вас:

 • Google Analytics. Можете да зададете конверсиите на следите и това ще съхранява записи на покупките.
 • Plug-in за електронна търговия. Можете да свържете магазина си към MailChimp за автоматични актуализации на активността на клиентите.
 • ClickTale. Можете да получите задълбочен преглед на активността на посетителите на вашия сайт.
 • Salesforce. Можете да го интегрирате с MailChimp и той е лесен за използване.

Оптимизирайте своите имейл кампании със сегментиране

Идентифицирайте и достигнете до своята аудитория с тези 4 стратегии за сегментиране на имейл пазара

Имейлът е един от най-мощните маркетингови инструменти на ваше разположение. Ако все още не сте използвали неговата сила, сега е моментът да започнете! Използвайки тези стратегии за сегментиране на имейли, е лесно да насочите клиентите си към подходящо и да поръчате съдържание само за тях. Трябва само да погледнете общата статистика, за да видите ползите от използването на този метод. Плюс това съществуват толкова много страхотни приложения, които го правят по-лесно от всякога!

Използвайте това ръководство, за да разгледате кои са вашите клиенти и да откриете коя форма на сегментиране би ви била най-полезна!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me