Удеми срещу Курсера – кой е най-добрият (за вас) през 2020 г.

Приемането на онлайн курс може да бъде сериозен ангажимент. Ако ще инвестирате време и пари в научаването на нещо ново, искате да сте сигурни, че това е най-подходящото за вашите академични, професионални и лични нужди.

И Udemy, и Coursera са чудесни възможности за онлайн курс. Независимо дали искате да изпробвате ново хоби или да овладеете ново умение за работа, всяка от платформите може да предостави законни образователни възможности.

Но кое трябва да изберете: Udemy, пазарът на глобални курсове или Coursera, който предлага онлайн обучение от най-добрите световни университети?

В дебата на Udemy срещу Coursera въпросът не е кой е по-добър. Вместо това съставихме това ръководство, за да ви помогнем да отговорите на това: кой уебсайт отговаря най-добре на вашия стил на обучение и нужди? Пълният работен ден на свободна практика, който иска да предложи по-добри клиентски услуги, може да има различни изисквания от този, който се интересува от изпълнението на техния страстен проект.

Ще разгледаме пет важни компонента на онлайн обучението:

  • Предложения за курсове
  • цена
  • Експертиза на инструктора
  • Структура на курса и ангажимент във времето
  • Достоверност и репутация на програмата

Накрая ще бъдете подготвени да решите дали Coursera или Udemy е най-подходящ за вас.

Coursera предлага 11 различни учебни програми, но Udemy печели по чисти номера на курса

От фотография до закон до уеб разработка, както Udemy, така и Coursera предлагат онлайн класове по голямо разнообразие от теми.

С повече от 100 000 видео курсове от 42 000 инструктори на над 50 езика, Каталог на курсове на Udemy практически никога не свършва. Можете да намерите курсове по стотици теми, които подкрепят професионалното развитие, академичните среди или просто да научите ново хоби.

Udemy vs. Coursera сравнение - кой е най-добрият за вас-изображение1

Като студент купувате часове Udemy, докато ги вземате. Всички класове осигуряват доживотен достъп, което означава, че можете да ги прегледате и да ги върнете както желаете. Това подкрепя неговия модел за учене по свой собствен темп, за който ще прочетете по-нататък в този преглед.

В Каталог на Coursera, ще намерите повече от 2000 курса на над 30 езика от 150 акредитирани университета. Тези курсове са по десетина теми, които съответстват на конкретни работни умения и академични теми – не би трябвало да инвестирате в Coursera, за да опитате ново хоби или интерес.

Като студент можете да избирате между няколко различни възможности за обучение: единични курсове, специализации (поредица от курсове около едно умение), сертификати или образователни програми. Единичните курсове отнемат четири до шест седмици, специализациите отнемат от четири до шест месеца, а дипломите могат да отнемат до три години. Сертификатите варират.

Udemy vs. Coursera сравнение - кой е най-добрият за вас-image2

Курсовете на Coursera се предлагат само веднъж, когато ги заплатите. За да го вземете отново, трябва да платите за него или да проверите материалите безплатно (за което ще говорим в следващия раздел.)

А победителят е … Удеми, ако само за чистия брой и разнообразието от курсове, които предлага. Но ако търсите висококачествени курсове, фокусирани върху по-професионални теми, Coursera може да поеме водеща позиция за вас.

Можете да получите седем дни безплатно на Coursera, но Udemy винаги е евтин

Онлайн обучението не е евтино, но и Coursera, и Udemy предоставят начини да си позволят по-добре дигитални часове.

Курсове Udemy са невероятно достъпни и практически винаги са в продажба. Всъщност, докато пиша това, повечето курсове се предлагат за по-малко от 10 долара. Независимо от цената, всички курсове също се предлагат с 30-дневна гаранция за връщане на парите.

Закупуването на курсове за Udemy е подобно на онлайн пазаруването. Когато намерите курс, който ви харесва, можете да щракнете върху Добави в количката или Купете сега. Когато излезете, Udemy ще ви предложи подобни курсове, които също може да ви заинтересуват. Невероятно лесно и лесно е да инвестирате в онлайн обучение с Udemy.

Udemy vs. Coursera сравнение - кой е най-добрият за вас-изображение3

Coursera оперира малко по-различно. Курсовете се различават значително в цената – от няколко десетки долара до няколко хиляди -, но са много по-евтини от традиционната програма за дипломиране в колеж. Когато „пазарувате“ на уебсайта на Coursera, ще видите опции за избор на образователна програма, специализация за сертифициране или единичен курс.

Когато намерите курс, който харесвате, Coursera ще ви подкани да се запишете безплатно. Ако за първи път е на платформата, можете да получите седемдневен безплатен пробен период който осигурява пълен достъп до свързани курсове (ако курсът е част от по-широка програма за специализация или степен), сертификат, когато завършите курса, и безплатно отказ, ако е необходимо.

Udemy спрямо Coursera сравнение - кой е най-добрият за вас-image4

Извън опциите за безплатна пробна версия или покупка можете също да изберете да одитирате всеки курс безплатно – въпреки че няма да получите сертификат за завършване, за да споделите или публикувате в LinkedIn. И накрая, Coursera предлага финансова помощ, ако отговаряте на условията. Трябва да кандидатствате за всеки курс, който искате да завършите, а заявленията отнемат до 15 дни за преглед.

А победителят е … Удеми. Coursera предлага много финансова гъвкавост и безплатният й пробен период е голям плюс, но Udemy продължава напред с все по-евтините опции за курс.

Искате да прочетете повече за Udemy? Вижте нашия задълбочен преглед.

Всеки може да преподава курс по Udemy, докато Coursera позволява само най-добрите

Кой преподава вашите курсове? Отговорът на този въпрос е почти толкова важен (ако не и повече) от това, което научавате. В този раздел ще говорим дали Udemy или Coursera предлагат по-надеждни инструктори.

В Udemy всеки може да създаде или продаде курс. Сайтът се е обозначил като „пазар за курсове“, което може да бъде добро и лошо нещо. Лесно е да преподавате в Udemy, но има почти никакъв контрол на качеството по отношение на това колко легитимни са инструкторът или материалите, а ръководният екип на Udemy не провежда курсове чрез процес на одобрение.

Тъй като Udemy има толкова ниска бариера за влизане, трябва да бъдете малко (добре, много) по-старателни, когато избирате курсове. Докато някои инструктори предоставят висококачествен материал, други явно рекламират или се опитват да ви продадат.

Преди да инвестирате в курс за Udemy, препоръчваме да обърнете внимание на отзиви и оценки от бивши студенти. Udemy също така подчертава популярните инструктори и най-продаваните курсове, които могат да улеснят вашето пазаруване.

Udemy спрямо Coursera сравнение - кой е най-добрият за вас-изображение5

Това не означава, че курсовете за Udemy не са ценни или образователни – просто ще отнеме малко допълнително проучване от ваша страна, преди да се ангажирате с клас.

Coursera е точно обратното на Udemy в това отношение. Само професионални инструктори, преподаватели и експерти преподават курсове на Coursera. Всъщност те често са едни и същи хора, които бихте виждали пред класната стая, ако сте посещавали традиционен колеж.

Сравнение на Udemy срещу Coursera - кой е най-добрият за вас-изображение6

Курсовете за курсове също често се партнират с акредитирани университети като Университета Дюк или Мичиганския университет. С тези акредитации и асоциации можете да сте сигурни, че най-добрите хора преподават вашите курсове на Coursera.

А победителят е … Coursera, където можете да намерите инструктори от световна класа, които преподават почти всеки курс в каталога. Udemy също има експерти, но ще ви трябват още копаене от ваша страна, за да ги намерите.

Coursera е като класна стая, докато Udemy ви връща юздите

Всеки има различни предпочитания за това как обича да учи. Някои превъзхождат ежедневно ръководство и структура, докато други предпочитат да учат автономно.

Курсовете по Udemy са изцяло самостоятелно ръководени. Инструкторите записват видео лекции и предоставят ръководства и статии, но реалната част от обучението зависи от вас. След като закупите курс, вие получавате всички необходими материали, за да го завършите. И както споменахме по-горе, всяка покупка идва с доживотен достъп.

Сравнение на Udemy срещу Coursera - кой е най-добрият за вас-image7

Предимството на този модел е, че като студент не чувствате никакъв допълнителен натиск да следвате зададен график или да достигнете до контролните точки на класа. Можете да работите и да учите със свое собствено темпо.

Ако предпочитате повече структура обаче, Coursera може да е по-подходящ за вас. Курсовете на Coursera работят като онлайн часове в колежа. Трябва да се запишете до определена дата и да следвате учебната програма на курса, като попълвате задачи, гледате лекции, разговаряте с други студенти и получавате отзиви от връстници и инструктори.

Udemy vs. Coursera сравнение - кой е най-добрият за вас-изображение8

Когато се запишете на курс по Coursera – независимо дали плащате или просто одитирате – вие сте длъжни да следвате учебния график и да завършите курса наравно с останалите студенти. Coursera очаква активна ангажираност от своите студенти и тя предоставя същото от своите преподаватели.

А победителят е … И двете! Тук е трудно да изберете победител, защото отговорът наистина зависи от вашия стил на обучение. Ако сте самодисциплинирани и харесвате пълен контрол върху графика на курса си, Udemy е за вас. Ако предпочитате вашия онлайн клас да имитира класна стая с включени инструктори и връстници, препоръчваме Coursera.

Удеми може да ви помогне да станете по-умни, но Coursera може да ви помогне да стигнете напред

Защо вземате онлайн курс? Какво искате да покажете за попълването му? Това са няколко въпроса, които искате да зададете, преди да инвестирате време и енергия в онлайн часовете. Достоверността и приемливостта на курса може да са определящият фактор, когато решавате между платформите.

Udemy е чудесен ресурс за повишаване на уменията, но не е задължително да поставяте курсовете си в автобиографията си или в профила на LinkedIn. Малко курсове предлагат достоверни сертификати след завършването им и тези сертификати са акредитирани.

Докато ще се разхождате, като сте научили и / или усвоили ново умение на Udemy, няма да можете да се похвалите с ново сертифициране или да използвате курса, за да продължите напред по време на работа или училище. Просто ще трябва да разчитате на новите си умения.

Единственото изключение обаче е Udemy for Business, която предоставя на предприятията професионално обучение за своите екипи. Тези курсове се използват умишлено за развиване на умения и са щателно курирани от екипа на Udemy – което отличава тази програма освен другите курсове за Udemy. Бизнесът може да инвестира или в екип, или в Enterprise план.

За да видите курсовете, предлагани в тази програма, отидете на началната страница на Udemy, превъртете надолу до дъното и щракнете върху връзката Udemy for Business.

Сравнение на Udemy срещу Coursera - кой е най-добрият за вас-изображение9

Coursera е точно обратното. Курсовете по Coursera са свързани с университети и преподаватели в колежи, така че е подходящо да споделяте в автобиография. Всъщност всички курсове предоставят акредитирани цифрови сертификати за споделяне във вашия профил на LinkedIn или личен уебсайт. Ако обаче одитирате курса, няма да получите сертификат

Udemy спрямо Coursera сравнение - кой е най-добрият за вас-изображение10

А победителят е … Coursera. Coursera е безспорно по-добър за подобряване на автобиографията ви, постигане на повишение или инвестиране във вашето образование. Курсовете за Udemy са ценни, но трябва да се третират като начин да подобрите уменията си, а не да ги рекламирате.

Coursera или Udemy: в коя класна стая искате да стъпите?

Както казахме в началото, дебатът на Coursera срещу Udemy не е въпрос на кое е по-добре, а в това кой е по-подходящ за вас. Отделете малко време, за да обмислите личните си приоритети:

  • Какво искаш да научиш?
  • В каква настройка се учиш най-добре?
  • Колко искате да похарчите за онлайн курс?
  • Имате ли грижа дали курсът е акредитиран или не?
  • Имате ли нужда или искате да публикувате сертификата си за завършен курс?

Отговорът на тези въпроси честно ще ви помогне да решите между Udemy и Coursera като най-доброто решение за онлайн обучение за вас.

Нека разгледаме как функционират двете образователни платформи във всяка категория:

UdemyКорсера
 Предложения за курсовеПовече от 100 000 видео курсове по стотици професионални, академични и свързани с хоби теми.Повече от 2000 курса и курсови програми в около дузина категории, които съответстват на уменията за работа и академичните часове.
ценаКурсовете са достъпни и често се продават. 30-дневна гаранция за връщане на парите.Индивидуалните курсове и образователни програми варират значително в цената. Има 7-дневна безплатна пробна версия и възможност за получаване на финансова помощ. Можете също така да проверите безплатно учебния материал (но няма да получите сертификат).
Достоверност на инструктораВсеки може да създаде и продаде курс, така че няма почти никакъв контрол на качеството.Преподавателите са от акредитирани университети и често преподават и в настройките на класната стая.
Ръководство и ангажимент за времеКурсовете се водят самостоятелно и идват с достъп през целия живот, така че можете да прегледате материала по всяко време.Курсовете са много по-структурирани. Ще получите практически насоки, ще следвате учебната програма и ще получавате отзиви от връстници и инструктори.
Достоверност и репутация на програматаЦенен за усвояване на ново умение, но не достатъчно надежден, за да добавите към своята автобиография или LinkedIn профил.Всички курсове идват с дигитален сертификат, предназначен за вашето CV, LinkedIn или личен уебсайт.

Coursera е най-добрият ви залог, ако искате да научите ново професионално умение в подобна обстановка (и бюджет) като образователна институция за тухли. Курсовете и дипломните програми са създадени да ви помогнат да продължите в работата си и да получите надежден сертификат за споделяне.

Udemy е по-добрият вариант, ако търсите удобен за бюджета начин да научите ново умение или хоби по свое време. Въпреки че сертификатът за курс може да не означава много за работодател, има буквално хиляди нови умения, които можете да започнете да научавате днес. Вижте нашите задълбочен преглед на Udemy за повече информация.

Както Coursera, така и Udemy предоставят ценни, стойностни преживявания за учене. Докато изберете най-добрия вариант за обучение за вас, ще се отдалечите със съответните ангажименти за изследване и време. Също така ще отидете с ново умение под колана си.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me